Печат
Категория: Създадена на Петък, 10 Април 2015 Написана от BurgasArt

Николай Примов е намерил спасение в рисуването

От 20 години художникът Николай Примов е незрящ, но това не му пречи да рисува ангели и светци. Пред камерата на Нова телевизия той разказа как една сутрин се събужда сякаш прероден и обладан от странното желание да рисува, се обажда на приятел, за да купят бои.

Зрението си той загубил след ужасна катастрофа.

 

„Качих се в такси, но шофьорът бил пиян и влязохме в насрещното. Ударихме се челно в друга кола. Минах през стъклото, рамото на чистачката минава през това око”, споделя художникът.

Три часа той бил в клинична смърт, но се събужда в моргата, отписан от лекарите. Следват операция след операция.

„В първите четири години въобще не виждах. Докато лекарят ми махаше конците, се шегуваше, че му дължа една макара“, добавя Николай, цитиран от Флагман.

От зрението му остават едва 4%. На практика различава само светлина и тъмнина.

Ходех, падах, удрях се, но това ми даваше сила, казва Примов.

„Една сутрин се събуждам сякаш прероден и първото нещо, което правя, бе да се обадя на свой приятел. Преди това не можех да спя две нощи. Нещо не ми позволяваше. Тогава се появи желанието да рисувам. Отидохме в магазина и си взехме бои. Продавачката не можеше да повярва, че са за мен“, разказва незрящият художник.

От този момент той не оставя четката и боите. Рисуването се превръща в неговото спасение. Създал е свой начин да рисува, който по-скоро се основава на напипване  и усещане. Всеки цвят има различна топлина, която се усеща с пръсти, каза още художникът.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...