Печат
Категория: Създадена на Вторник, 19 Август 2014 Написана от BurgasArt

Велина Гребенска е красива, емоционална, жизнерадостна, вдъхновяваща като картините, които рисува с много любов. Пресъздава я върху белите платна с лекота и емоция така, че успява да развълнува всеки, който ги зърне. 

„Искам картините ми да носят светлина и положителна енергия”, казва Велина пред камерата на Нова телевизия. Талантливата художничка не познава граници за своите възможности – работи за Биеналето на графиката във Варна, преподава рисуване на деца от 7 до 10 години и дори прави самостоятелна изложба във Финландия.

 

„Изложбата ми там бе свързана с проект, посветен на 50-годишнината от плаването на финландския изследовател Йоран Шилт в Черно море. През 1963 г. той е плавал по пътя на Язон и аргонавтите – древногръцка легенда, която се оказа най-старата, посветена на Черно море. Изложбата отвори врати на 10 юни във Вила Шилт в град Екенес, където е живял изследователят и където в момента се помещава Фондация „Кристин и Йоран Шилт”. Това, което ме вдъхнови за този проект беше морето и неговата многовековна история“, споделя Гребенска. 

„Морето свързва нашето минало и настояще чрез нещата, които научаваме за хората, живели преди векове на нашето Черно море и наследството, което завещаваме за поколения напред. Темата, която трябваше да присъства в картините ми беше класическата легенда за Язон и аргонавтите, но рисуването по легенда е малко подвеждащо. Опитах се да направя своя интерпретация като пресъздадох отделни моменти от легендата, но пречупени през моите очи, като се стараех да не бъдат прекалено илюстративни“, добавя художничката. 

В момента тя прави рисунки с молив в черно-бялата гама, но това е по-скоро игра на светлината, изследване на нейните нюанси.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...