Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 03 Април 2014 Написана от BurgasArt

Разследващият журналист предлага на колегите си от всички медии да изпратят писмо до Европейската комисия за абсурдите в страната ни

В България всеки журналист може да бъде бит и дори убит, а на държавата, която уж трябва да ни пази, не можем да разчитаме, защото поръчителите много често са представители на държавните институции. Това каза за „Здравей, България“ Асен Йорданов. Той предлага на колегите си от всички медии да напишат открито писмо до Европейската комисия, в което да разкажат за палежите на автомобили, заливането с киселина и пороищата над журналисти, а така също и за безнаказаността по отношение на разкриванията на тези престъпления.

 

Разследващият журналист припомни случая, при който бе нападнат с нож и метални пръти от четирима бандити.

„Това се случи на около 50 метра от моя дом една вечер, когато се прибирах. Нападнаха ме в тъмен неосветен участък на улицата. Единствено фактът, че успях да реагирам, тъй като дълги години съм се занимавал с бойни изкуства, ме е спасил от това да бъда ликвидиран. Докато единият от нападателите се опитваше да ме заколи с ножа, другите нанасяха удари с железните тръби. Контузиите ми бяха по главата, по гърба. Имах ожулвания по лицето. Но нямах по-тежки травми, защото успях да отговоря на ударите. Около година след това успях да видя прокурорската преписка по този случай. Тогава разбрах, че това е бил опит за убийство“, споделя Асен Йорданов. Той с болка споделя, че досега не е разкрит никой.

„Година по-късно имаше втори опит за поръчка срещу мен. Успях да разбера за това още в подготвителната фаза. Подадох сигнал в полицията. Имаше разследване и се разкри, че поръчката идва от високо поставен магистрат – прокурор. Мога да кажа само, че той все още е на работа и цялото разследване по втория сигнал не стигна до никъде. Поне успях да го предотвратя“, добавя журналистът. Той предполага, че причината за поръчките срещу него е свързана с разследване за голямата далавера със земи по Черноморието.  

„Трябва да напишем едно открито писмо до Европейската комисия и да го подпишем всички журналисти. Може да опишем в резюме това, което става в България. Това писмо трябва да изразява колективната воля на хората“, каза Йорданов.

Журналистът Сашо Диков пък го прекъсна с въпроса „На кой в Брюксел му дреме за нас?“. Той припомни, че заедно със сина на Недялко Йорданов и други разследващи журналисти е бил на среща с шефа на фракцията на либералите. „Прие ни за пет минути и изчезна. Всичко е ала бала за отбиване на номера“, заяви водещият на ДИКOFF.

„Време разделно е. С това писмо ще се види кой за кого работи. Надявам се все пак да бъдем подкрепени от всички колеги“, каза бургазлията.

Журналистът Иван Бедров предлага още по-радикални мерки.

„Ние сме си за бой. Защо си чешем тук езиците, а не отидем пред МВР!? Тази структура на МВР не работи. Нищо не разкрива. Плащаме данъци, а в същото време ползваме СОТ. Два пъти повече хора работят в частните охранителни фирми. Защо? Защото МВР служи единствено за покровителстване на контрабандни канали, за трафик на наркотици и за източване на ДДС. Всяка власт идва с тази цел.

Сашо Диков пък сравни съдебната система е огромно раково образувание.

"При мен нещата стигнаха по-далече. Флоров имаше наглостта да ме кара да се явявам на детектор на лъжата, защото съм криел нещо за бомбаджията. Поставих само едно условие и то беше на шестата минута да ми кажат резултата, а не да го дадат на Флоров и той когато реши да го обяви. Естествено не приеха условието“, уточнява Диков.

Васил Иванов, който е бил жертва на бомбен атентат, определи палежа на колата на Генка Шикерова като гнусен акт, като припомни, че тя е бременна.  

„Това е шамар към цялото общество. Искат да ни покажат, че са безнаказани и че могат да ударят всеки“, добавя Иванов.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...