Печат
Категория: Създадена на Сряда, 29 Януари 2014 Написана от BurgasArt

Обвиняват ме, че харча неправомерно "зелени" пари тези, които живеят в палати край морето или във Витоша, каза природозащитникът

Природозащитникът Тома Белев от Федерация “Зелени Балкани” заяви, че има документи, които доказват, че заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев е излъгал за екологичната оценка на Природен парк “Странджа”.

“Аз съм готов да ви ги представя. Те доказват, че Общият устройствен план на Община Царево е приет без екологична оценка. Първият документ е решението на петчленен съдебен състав, при което се посочва, че Министерството на околната среда и водите е оттеглило своето становище още през 2009 г., т.е. ведомството признава, че екологичното становище не е правомерно издадено.

Оттеглянето означава, че този документ никога не е съществувал”, каза Белев в “Здравей, България” по Нова телевизия.

“Това означава, че в момента се нарушават два закона – за околната среда, който изисква планът задължително да има екологична оценка и за биологичното разнообразие, според който трябва да има и становище за съвместимост с Натура 2000. Ако се направят такива оценки, ще видите, че тези 75 000 легла не могат да съществуват по брега”, обяснява природозащитникът.

След като водещата му напомни, че според Георгиев те са 20 000, Белев заяви, че е участвал във всички процедури и знае, че техният брой е 75 хиляди.

“Те обаче не могат да съществуват поради простата причина, че застрояват всичко. Увреждайки природата в парк “Странджа”, се нарушават три европейски директиви. Предишният ОУП на Царево, който е от 1998 г., предвиждаше застрояване, но не в такива размери. Между 1998 и 2007 г. общината предвиди да има още повече сгради с изменението на ОУП. Това, което е разрешено, все още не е построено. Всичко това е свързано с една търговия с недвижими имоти, които са станали собственост на определени фирми”, заяви Белев. “Прекупвачи навиваха хората да си продават имотите, защото там нямало да се строи. Ако проверите имотния регистър, ще видите, че от 15 януари, когато излезе решението на ВАС, вече има голям брой сделки с тези урбанизирани територии. Когато един имот си го купил като ливада и пасище и стане урбанизирана територия, цената му скача поне 100 пъти”, коментира екологът.

Водещият Виктор Николаев припомни, че Искра Михайлова и Сергей Станишев са уверили, че в защитените територии няма да се строи, но Белев заяви, че не им вярва, защото екоминистърката съгласно Закона за биологичното разнообразие е длъжна да спре действието на всеки план, който е приет в нарушение на нормативната уредба.

“Минаха две седмици, но тя не издава такова решение, а е длъжна. Затова не й вярвам”, подчерта природозащитникът.

Водещата Анна Цолова пък припомни, че Белев е обвиняван, че изразходва неправомерно зелени пари, а Виктор Николаев го попита как се издържа.

“От пет години се твърди как едни хора печелят луди пари. Аз съм почти на 50 години. Живея под наем и разполагам с около 1000 лева на месец, които получавам от моята Асоциация на парковете. Изпълняваме проект за обучение на паркови служители и развитие на нови системи за финансиране на защитените територии. Парите не са европейски, а по едно споразумение между България и Швейцария. Много обичам да ми казват, че пръскам чужди пари тези, които живеят в палати от 2000 кв. метра в полите на Витоша или по морето”, каза още Тома Белев.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...