Учениците ще четат творби на Вазов и Ботев с речник

Печат
Категория: ТВ Създадена на Неделя, 01 Юли 2018 Написана от BurgasArt

Думата далавера, която е супер актуална, в Турция означава сделка, при която всички са доволни, каза Дилов-син

Учениците ще четат творби на Иван Вазов и Христо Ботев с речник заради големия брой остарели думи в българската литература, които децата днес не познават. Според експерти това ще направи разбирането на творбите възможно.

Пред Нова телевизия авторът на речника Марин Гинев сподели, че идеята му хрумнала, след като негова позната учителка му се оплакала, че й се налага не да преподава на учениците, а да им превежда „Под игото“, съобщава Флагман.БГ.
Новият речник събира над 1000 диалектни думи, използвани в произведенията на българските автори.
Заради непознатите думи децата бързо се отказват да дочетат творбата докрай.
Налагало ми се е някой да ме пита за дума и да пребягам до библиотеката си, да измъкна 6-томния речник на Найден Геров и да я намеря, споделя Гинев.
„Под игото“ е един приключенски роман. Ако я няма спънката с непознатите думи, би трябвало да се чете много лесно“, добавя той.
„Няма как учениците без речник да разберат нито духа на епохата, нито вълненията на героите. Този проблем е налице с Шекспир за английските ученици, а Гьоте – за немските, с Пушкин и Лермонтов – за руските“, каза авторът на новия речник.
Речникът е напълно безплатен и е достъпен онлайн.
В „Здравей, България“ пък учителката Вероника Костова каза, че е нормално да имаме непознати думи, тъй като езикът ни е като един жив организъм, който се развива постоянно.
„Вазов е използвал думи от цял свят. Той създава нови, например несретник“, каза пък писателят Любен Дилов-син.
„Думата далавера, която сега е супер актуална, е италианска, но минава през турския език и е свързана с това, че когато турските прекупвачи на стоки, идващи с кораби от Италия, са известявали за пристигането на плавателния съд. И до ден днешен в Турция далавера означава сделка, при която всички са много доволни“, добавя писателят.
Далавера означава нещо незаконно, в което не участвам, каза пък водещият Виктор Николаев.

Коментари