Печат
Категория: Създадена на Неделя, 13 Октомври 2013 Написана от BurgasArt

41 пъти е променяна цената, от 39 след 1989 година

82-годишният Кольо Танев от Айтос колекционира сметки за ток от далечната 1970 година. Оттогава досега цената се е променяла 41 пъти, от които 39 след т. нар. демократични промени през 1989 година. Само веднъж обаче токът е поевтинявал и това се случи през тази година, казва бай Кольо пред камерата на Нова телевизия. Той пази бележките си от 43 години насам, а от изписаните дебели тефтери може да се види как цената от 2 ст. за киловат от ерата на социализма е набъбнала до сегашните 16 стотинки. 

 

До преди седмица никой не обръщаше внимание на труда ми, добавя бей Кольо.  

Той е бивш военен. След като си пенсионирал, той работил като началник на работилница. 

“През 1970 г. токът беше по 0,022 лева за киловат. Не чух никой тогава да се оплаква от цената. Не е като сега да се правят демонстрации по площадите”, коментира 82-годишният айтозлия пред камерата на Нова телевизия.

След като записал цената на тока през 1970 г., на бай Кольо не му се наложило да пише нови стойности цели девет години. Втората промяна е през 1980 година. След това за една година два пъти е повишаван тока през 1991 г.

Бележките сочат, че най-много промени има през 1996 г. Тогава цената е коригирана седем пъти. 

Бай Кольо си припомни и социалната политика на държавата през 2002 г., когато хората имали право да ползват определено количество електроенергия на по-ниски цени. 

Тогава отпускаха 75 кВ дневна електроенергия и още 50 нощна на по-ниска цена

Бележките сочат, че от 2007 г. цената на тока започва да се облага и с 20% ДДС. 

Бившият военен нито веднъж няма никакво желание да показва своите записки на политици. 

“Не можем да се мерим с тях. Те си вършат работата, но често така, че защитават нечии други интереси. Никой няма да ми обърне внимание на статистиката”, добавя Кольо Танев. 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...