Румен Статков рисува бардовски шаржове за „Солени ветрове“

Печат
Категория: Новини Създадена на Четвъртък, 21 Август 2014 Написана от BurgasArt

Известният художник, чиито картини красят дори Белия дом и колекционери от цял свят мечтаят да притежават, предложил на организаторите на бардфеста помощта си
Михаил ДИМИТРОВ - в. "Компас"
Бургаският художник Румен Статков, който доби световна популярност заради таланта си, отскоро рисува шаржове на бардове.

Три от тях ще бъдат връчени на поети с китара, които ще участват в Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове“, съобщиха за „Компас“ бардовете Светлана и Атанас Стоянови. Те са сред организаторите на фестивала, който на 29 и 30 август за шести пореден път ще надуе „платната“ на Бургас като фестивален град.
Художникът, който се радва на много голям успех във Франция, Великобритания, Испания, САЩ, Кувейт, Австрия, Германия и негови картини притежават някои от най-богатите колекционери в света, е страстен фен на бургаския фестивал. Почти всяко лято той е сред публиката на „Охлюва“, за да гледа своите любимци. За първи път обаче Статков предлага на организаторите от сдружение „Солени ветрове“ помощта си. Трите картини бяха показани пред репортер на „Компас“ и той се убеди във високата им художествена стойност, но за да се запази изненадата, бардовските шаржове на известния художник ще бъдат публикувани на страниците на вестника след фестивала, който вече е международен, защото в него участват над 40 барда от пет страни.
Статуетките, с които ще бъдат отличени най-добре представилите се творци от конкурса „Срешу вятъра“, пък ще бъдат изработени от известния бургаски скулптор Атанас Стоянов. А бардът лютиер Светлозар Николов, който миналата година измайстори нов музикален инструмент – черна лира с формата на рога, и го връчи на Красимир Йорданов, е изработил останалите награди. Поетът с китара, който е роден в Бургас, но живее в Майнин дол (Пловдив) и е известен с артистичното прозвище Див Козел, получи тържествено „рогата“ за своя 46-и рожден ден на сцената на „Охлюва“.

Един от най-добрите бардове ще си тръгне от „Солени ветрове“ с картина, дарена от Дружеството на бургаските художници. Много сме им благодарни за този подарък, споделиха Атанас и Светлана Стоянови.
От сдружението, организиращо Летните празници на изпятата поезия в града ни, признаха, че за такова мащабно събитие са необходими поне 16 000 лева, но с помощта на Община Бургас и "Овергаз Изток" са успели да съберат едва около 4500 лева. Въпреки това градът ни отново ще е бард столица в края на месеца. За това спомогнаха и самите поети с китара от всички краища на страната, които предложили на организаторите помощта си. „Благодарение на тях ние можахме да поканим изключително разнообразни и интересни бардове. Щастливи сме от това, че тази общност показа човещина и че може за такава идея да работи заедно“, заяви Светлана Стоянова, която е председател на сдружението с нестопанска цел в обществена полза, организиращо бардфестивала, за който дори в Скопие вече признават, че е най-големият на Балканския полуостров.

"Благодарни сме на всички художници, които помогнаха! Но разбира се без финансовите средства на Общината и на "Овергаз Изток", фестивал нямаше да има. За това също сме признателни и благодарни", каза още Светла Стоянова.

/Интервю със Светлана и Атанас Стоянови очаквайте в следващия брой/

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rodilsya-russkii-klub-soyuz-33 Название русский клуб Союз 33 связано с полетом первого болгарского космонавта Георгия Иванова, родившегося в Ловече, на космическом корабле Союз...