Печат
Категория: Създадена на Петък, 27 Май 2022 Написана от BurgasArt
Сава Катрафилов е бил един от първите учители в града ни, а боклукът е дар от общинската управа, коментира правнукът му Георги
 
Бургас е един от малкото градове, в които Ботевият четник и просветител поп Сава Катрафилов е бил учител и няма улица кръстена на него. Неговият правнук Георги Катрафилов каза пред репортер на BurgasArt, че очаква общинските власти в Бургас и в Несебър да приемат предложението му. 
 
В Търговище, Враца, Елена, Поморие и София вече има улици, кръстени на храбрия учител и свещеник, който е заклел четата и загива на Милин камък с развято знаме в ръце.
 
В Морската градина на Бургас има паметник на поп Сава, но като дар от сегашната общинска бургаска управа, все още боклукчийските кофи са разположени в близост до паметника, обяви Георги Катрафилов.
 
Той съобщи, че на 30 май в село Мраморен ще бъде открита паметна плоча на 23-мата Ботеви четници, чиито кости са били погребани преди 146 години в двора на местната църква. Сред тях е и поп Сава, наричан от будителя Стоян Шивачев - Апостол на освобождението.
 
Георги Катрафилов сподели, че е дарил приходите от книгата си „Непокорният“ за паметната плоча на четниците.

Коментари