Печат
Категория: Създадена на Събота, 12 Февруари 2022 Написана от BurgasArt
След успешния старт на новата календарна година за творческите състави на Бургаската опера – с камерния концерт с музика от френски композитори „Вокален бутик“ и Симфоничния концерт със солисти световнопризнатите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, третото събитие в календара на бургаската културна институция също обещава силни емоции – операта „Трубадур“ от Джузепе Верди – на 15-и февруари, вторник, от 19 часа в залата на Опера Бургас. 
„Трубадур“ е една от най-популярните оперни произведения на Джузепе Верди, заради драматичния си сюжет и образите, превърнали се в емблематични – знаменитата циганка Азучена, трубадура Манрико, красавицата Леонора – с чистата си душевност и красива нещастна любов, както и граф ди Луна – с отблъснато и наранено сърце, търсещо упование в реванша и отмъщението. Красивата Вердиева музика ще събере на сцената на Държавна опера – Бургас именити оперни артисти.
 
Под палката на маестро Иван Кожухаров, който дирижира с очакван голям успех на бургаска сцена комичната опера от Джоакино Росини „Севилският бръснар“, по режисура на доц. д-р Александър Текелиев – в средата на м. декември, великолепните солисти, оркестър, хор и балет на Бургаската опера ще пресътворят — в разтърсваща емоция и естетично-визуална завършеност, една тъжна приказка — за повелите на родовата памет, за оковите на отмъщението, за трагичния край на едно силно — като интензитет, и белязано с красота и извисеност човешко чувство, носещо бремето на проклятието. Присъстващите в залата на Операта ще се потопят в динамиката на съдбовната линия на героите, обсебваща сетивата и носеща послания отвъд времето.
 
В драматичната роля на трубадура Манрико, за когото звездите са отредили трънлива съдба, осеяна със съдбовни препятствия, среща с чистата любов и неизбежния трагизъм на изкуплението, бургаската публика ще има удоволствието да види и слуша тенорът Даниел Дамянов, който, освен на Бургаската опера, е солист и на Софийската опера и балет, а през м. декември се превъплъти успешно в ролята на Пиркентон в операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини на наша сцена и участва в бляскавата Празнична гала с известни произведения от оперното творчество. Като Леонора бургаската публика ще има възможността да се наслади на великолепното драматично сопрано Йоана Железчева, която бе в блестящо и вълнуващо сценично партньорство с Даниел Дамянов в последното представление на „Мадам Бътерфалай“ през декември. 
 
В ролята на противоречивата драматична фигура на граф Ди Луна ще видим именития баритон Марян Йованоски, който изгражда образа не само с артистична подплатеност, но и с помощта на великолепна вокална техника и красив богат тембър. Даниела Дякова, ще влезе в ролята на Азучена – коронна роля за превъзходното мецосопрано, Знаковата циганка е събирателен образ на трагизъм, дълго таена болка, разкъсващо чувство за дълг към кръвната повеля и посланията на рода и стремеж към подреждане на съдбовния пасианс, търсейки изкупление и реванш. Като Ферандо, началник на дворцовата стража, публиката ще види баса Делян Славов. Kaто Инес, доверената приятелка на Леонора, на сцената излиза мецосопраното Лина Пеева, която е и помощник-режисьор на постановката. Руиц ще бъде Любомир Тодоров, в образа на Стария циганин влиза Николай Николов, Вестител ще бъде Милен Динолов. В мащабния спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Впечатляващата режисура и сценографията, съдържаща семиотични елементи, както и красивите костюми, напълно в духа на представяната епоха, са дело на Иван Савов. Диригент на хоровия състав – основен участник в развитието на драматизма на сценичното действие, е Невена Михайлова. Пластиката е на Галина Калчева. Концертмайстор е Ваня Златева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, суфльор – Дора Фъртунова, субтитрите са дело на Сребрина Славова. 
 
На 15-и февруари, вторник в залата на Бургаската опера са гарантирани: първокласният диригент, изключителното вокално майсторство на изпълнителите, драматизъмът в градация, вълнуващата динамика на трагизма, преминаващ през тягостно усещане за предопределеност и обреченост на чистите чувства, останали капсулирани, извън времето и пространството. Защото тленното – тук и сега, преминава границата на имагинерните препятствия на триизмерния ни свят, и преминава – там и отвъд, нашите греховни и несъвършени земни представи…
 
БИЛЕТИ ЗА ОПЕРАТА „ТРУБАДУР“ – НА КАСАТА НА ОПЕРАТА, В ТУРИСТИЧЕСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧАСОВНИКА" , KAKTO И В МРЕЖИТЕ НА GRABO И EVENTIM.
 
Според новите противоепидемични мерки, които наложи налага РЗИ Бургас считано от 31.01.2022 г., посещаемостта на събитията на Опера Бургас е с ограничение до 50%.  Остава условието публиката да се допуска само със „зелен сертификат“.

Коментари