Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 15 Май 2014 Написана от BurgasArt

Интервю на Димитър Мишев със специалиста по здравословен живот за в. "Компас"

- Вашите биорецепти за красота и практични съвети за здравословен живот, които давахте в рубриката „Училище за жени“ в ток шоуто „Жените“ с Марта Вачкова, и семинарите, които организирате в Бургас и в цялата страна, помогнаха на много хора да се освободят от токсините и да си върнат усмивката. Известно е обаче, че българите са сред най-болните и най-нещастните хора в Европа. Може ли да се каже, че причината за това е в тигана и че съвременниците ни сами си копаят гроба с нож и вилица в ръце?

- Да, наистина, една древна поговорка гласи: „Ние си копаем гроба с нож и вилица“. И в това има някакъв смисъл. Ако човек промени храненето си, той  ще има повече енергия, ще се чувства по-добре физически, а впоследствие ще има повече мотивация и възможност да се развива.

Аз не бих казала, че причината за заболяванията е точно в тигана, а по-скоро в нивото на съзнание на човека. Най-важното за поддържането на доброто здраве е информираността, знанията и най-вече превръщането на тези полезни знания в начин на живот. Моята практика показва, че не е достатъчно човек само да разбере как е правилно да се храни и кои са полезните и вредни продукти, а да започне да се самонаблюдава и да предприеме реални действия за промяна в начина на живот и своите навици. Това е дълбок процес, свързан с работа върху личността и себепознание. Физическото и психо-емоционалното състояние са неразривно свързани и затова, ако сменим съдържанието на тигана или заменим самия тиган с уред за готвене на пара например, съвсем скоро ще последват и други положителни промени не само в здравословно отношение, но и в емоционалното състояние и себеосъзнаването. И обратното, когато човек не познава себе си, не умее да се справя с емоциите, те остават потиснати и стават причина за съответните заболявания. В обобщение бих казала, че на физическо ниво причината за заболяванията е в това, което слагаме на трапезата, но погледнато в дълбочина, на психоемоционално ниво – коренът на заболяванията е в липсата на себепознание и емоционална интелигентност. Т.е. ако човек иска да се излекува, трябва да работи поне на тези две нива, за да постигне траен резултат.  

- На един от вашите семинари в Бургас казахте, че за да не се разболяваме, храната ни трябва да е жива, за да ни дава положителна енергия. В началото на седмицата обаче Лазарина Герова, която е собственик на частна лаборатория за контрол на храни, съобщи по ТВ7, че повечето от плодовете и зеленчуците, които се продават на пазара, са много опасни, тъй като са пълни с нитрати. Някои съветват хората да не ядат марули, спанак, пресен лук и чесън заради канцерогенни вещества, други пък предупреждават, че са вредни млякото, яйцата, пилешкото месо... Вие какво бихте ни препоръчали?

- В днешно време трудно може да се избяга от генномодифицираните храни, химическите вещества, хормоните и антибиотиците, както и другите токсични вещества, които се намират в храната. И ако нямаме възможност да си отгледаме домашни продукти или нямаме достъп до свежа биохрана, тогава въпросът е да изберем по-малкото зло. Приемаме, че сигналът от тази лаборатория е достоверен и затова сравняваме качествата на нитратните плодове и зеленчуци, които все пак са жива храна и малко или много са поели слънчева енергия, по-лесни са за усвояване, съдържат известно количество витамини, минерали, целулоза и дават енергия, от една страна. А от друга страна, можем да вземем месото, което е мъртва храна от животни, на които са давани антибиотици и хормони и освен това се усвоява изключително бавно и трудно, отнемайки енергия от организма за това. Същото важи и за млякото и яйцата на тези животни. Е, всеки може сам да направи своя избор. Аз лично бих избрала по-малкото зло. 

- Родена сте в Русе, но от две години живеете в Бургас. Завършила сте специалност „Социология” в Софийския университет, но вашата мисия е да помагате на хората със съвети. Как се роди “По пътя на познанието”?

- „По пътя на познанието“ е резултат от практическата опитност на трима партньори, всеки специалист в своята област, съответно: физическо здраве, което е моят приоритет, емоционална интелигентност, разработена от Виктория Богданова, психолог и социален консултант, и духовно усъвършенстване, което е сферата на Тодор Христов, специалист по измерване на електромагнитното поле и радиестезия. Тези три области се преплитат и когато осъзнатият човек тръгне по Пътя към себе си и пожелае да осмисли своя живот, да го превърне в пълноценно изживяване, той поема по една от тези пътеки. А нашата опитност показа, че най-добри и трайни резултати се постигат, когато има съчетание на тези три пътя паралелно. Затова в холистичния център „По пътя на познанието“ ние разработихме метода ГЕНЕЗИС, който се прилага в най-задълбочения ни курс и включва работа и в трите области едновременно. В резултат, чрез практически тренинг, психологически игри, навлизане в себе си, опознаване на физическото тяло и техники за медитация всеки изкарал курса неусетно намира в себе си отговорите на своите въпроси, разгръща скрития си потенциал и разбира причината за заболяванията и начините за нейното отстраняване. А също така се постига едно много по-високо ниво на съзнание, което придава на живота съвършено нов и цялостен смисъл. Целта ни е да споделим всички тези придобити знания, методи и опитности с възможно най-много хора, които желаят да подобрят нещо в себе си и в своя живот.  

- В Бургас витае слухът, че в китайските ресторанти се сервира кучешко вместо агнешко месо. Собствениците им определят мълвата като пошла провокация. Такива слухове може би са от полза най-вече на техните конкуренти – заведенията за бързо хранене. Вярвате ли все пак, че е възможно на клиентите да се пробутва такава храна?

- Не бих се доверявала на слухове, макар че всичко е възможно. Най-доброто, което можем да направим, е да се доверим на себе си и на собственото производство. Или най-малкото - на домашно приготвената храна. Тогава няма да ни засягат тези въпроси. А и какво по-хубаво от топлата, прясно приготвена с любов храна, която по традиция ни събира с близките ни хора около масата… 

- Продуктите с изкуствени оцветители и овкусители уж е забранено да се продават на ученици, но тези дни стана известно, че флакончета, наречени „течен бонбон“ с мирис на дъвка, са се предлагали в училищна лавка и дори след тест в Клиниката по токсикология към „Пирогов“ е установено, че в тях има амфетамини. Как да запазим децата си от тези боклуци?

- Изграждането на вкусовите предпочитания на децата става още в най-ранна детска възраст (до 7 години) и това е първото, което можем да направим за тях: а именно да им дадем правилния пример и информация, поднесена по подходящ начин, с положителна емоция и чрез забавна игра. Да награждаваме децата не с бонбони и шоколади и не да ги радваме с играчки от пакетирани храни, а да спечелим доверието им с любов и разбиране от първите им години, тогава те сами ще имат разбирането за това, кое е здравословно и ще свързват с положителни емоции не дъвките и бонбоните, а това, което сме им предложили у дома. Ако изпуснем този период, става все по-трудно да се справим с проблема. И все пак начини има, но затова е необходима индивидуална работа със специалист. При всички положения заплахи и опасности от „външния свят“ винаги ще се появяват, но ако има изградена здрава връзка на доверие между родител и дете, за всички ще бъде по-лесно да преодолеят тези изпитания. Това става с много информираност на родителите по въпросите на здравословното хранене, както и работа върху себе си, преди всичко. 

- На семинара на Еленко Ангелов бяхте препоръчали на бургазлии да избягват трите бели отрови – захарта, брашното и солта. Ясно е обаче, че хората са свикнали с тях. С какво да ги заменят?

-Трудно е човек да се откаже от нещо, с което е свикнал и за съжаление разбира, че навиците му са погрешни, когато е твърде късно. Затова е добре да се замисляме върху своите навици, докато все още не са ни навредили и да си изградим здравословни такива. Много е лесно да се заменят тези т.нар. „бели отрови“. Бялата захар и всички захарни изделия заменяме със сушени плодове, мед, фруктоза, сироп от агаве, кленов сироп, листа от стевия и др. Бялата сол можем да заместим с хималайска сол, която е полезна и съдържа над 80 минерала и микроелемента, има чиста и правилна кристална решетка и отделя отрицателни йони, неутрализиращи токсичните вещества. Разбира се и с нея не трябва да се прекалява. А бялото брашно можем да заместим с пълнозърнесто, за предпочитане смляно пред очите ни. Вече се предлагат на пазара полезни алтернативи на пшеницата като: лимец, спелта, камут и др., които не подлежат на генна модификация, а лимецът съдържа и съвсем минимално количество глутен. Можем да закупим тези култури в пакетиран вид и сами да смелим брашното си и да приготвим домашен хляб. А който няма време за това, вече в магазините има пълнозърнести хлябове, като единствено е необходимо добре да прочетем етикетите.     

- Казват, че любовта на мъжа минава през стомаха. Заради това ли съвременните мъже стават все по-закръглени? 

-За съжаление не стават по-закръглени от много любов. Наднорменото тегло както при мъжете, така и при жените се дължи не само на неправилно и прекомерно хранене, но и на несправяне с емоциите, стрес, липса на движение и редица други вредни навици. Именно затова курсът „Здравословно училище“, който водя, включва не само информация и демонстрация за полезни и вкусни храни, не само знания за това кое е здравословно, но и средства за изкореняване на вредните навици и мотивация. 

- Случва се понякога красиво момиче да бъде обезобразено. Такъв например е случат с приятелката на Андрей Едрев Гергана Сапунджиева, чието лице бе изгорено след козметична процедура в салон за красота. Какъв съвет бихте дали на нашите читателки? Какви продукти да използват?

-Бих посъветвала всички жени да се доверяват само на натурални средства за красота. Най-добре сами да приготвят маските си за лице, както и пилингите и другите почистващи средства. Аз лично не бих сложила на лицето си нещо, което не може да се яде. Чрез кожата ние на практика се храним. Освен това има и иновативни технологии за разкрасяване, които са щадящи и не предизвикват алергични реакции. Например, чрез отрицателни йони. Единственото, което трябва да направим, е да се информираме. И нека не забравяме, че красотата идва преди всичко отвътре и ако не сме здрави и изчистени от токсини, ако не сме във вътрешна хармония със себе си, никакви маски и козметични процедури не могат да ни разкрасят. 

Пожелавам на вашите читатели да открият своята вътрешна красота, да бъдат винаги здрави, осъзнати и балансирани на физическо, емоционално и духовно ниво!

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...