Вести

Реликви пазят аурата на Яворов

Показаха в Поморие камата, която Гоце Делчев му е подарил

Снимка: БНР
Безценни реликви бяха показани по време на Яворовите дни в Поморие. Всеки предмет, до който Яворов се е докоснал, за мен съдържа част от него и пази частица от аурата на поета. Това каза пред БНТ директорът на къщата – музей „Пейо Яворов“ Иво Милтенов.

През миналата седмица бяха показани експонати от сбирките на Националния литературен музей и къщата-музей „Пейо Яворов“.
Някои от предметите, които сме донесли в Поморие, са съдбоносни, добави Милтенов.
Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов пък каза, че експозицията съдържа 18 пана от изложба, която бе подготвена преди години, и 18 оригинални предмета, които са специално подбрани.
„Тук има една прекрасна грузинска кама, която му е подарена от самия Гоце Делчев и бинокъл от Тодор Александров. Обърнато е внимание на интимния живот на Яворов. Тук са споменати трите му големи любови с Дора Габе, с Мина и с Лора“, добавя Милтенов.
„За мен най-вълнуващ експонат е книгата на поета „Подир сенките на облаците“ от 1910 г., която той три месеца , преди да сложи край на живота си, редактира. Тези вещи след смъртта на Яворов са съхранени от неговата сестра Екатерина Найденова“, уточни Капралов.
През 1899 г. Пейо пристига в Поморие от романтични подбуди, както сам споделя. Три месеца след това той пише своята изповед към морето.
„Яворов е бил само една година в нашия град, но ако Пейьо е роден в Черпан, то великия поет може да се каже, че е роден в Поморие. Неговият дух е още тук. Усеща се на това място, на този бряг и няма как Поморие да е същият град без Яворов. Затова ние всяка година го почитаме вече в продължение на 60 години“, заяви пък кметът Иван Алексиев.
Той подчерта, че Яворови дни са важна част от културния календар на Община Поморие. Те заемат централно място и благодарение на тези поетични празници тук си дават среща много творци, поети, артисти, музиканти.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

BurgasArt
zamenyat-spirit-of-burgas-sas-space-music-festival-90-s Spirit of Burgas се възражда, но с ново име - Space Music Festival...
BurgasArt
d2-v-burgas-za-8-mart-shte-imat-kontzert-v-alive-bar  Групата тръгва на турне, на 8 март меломаните ще гледат D2 в...
BurgasArt
fenomenat-deyan-kolev-balgariya-shte-se-opravi-prez-2023-godina-i-dori-shte-upravlyavame-sveta Българският народ е подложен на геноцид, но България ще се оправи през...

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
vesennii-marafon-tvorcheskogo-tandema-milena-toteva-i-natalii-matveevoi Наталья Матвеева Да, да! Завтра только первое февраля, а мы уже обсуждаем весенние выступления в Ловече и Несебре. А может и у вас в городе? На...